برج نوری چیست ؟
برج نوری یکی از تجهیزات کاربردی است که برای تامین روشنایی فضاهای مختلف باز و سایت های صنعتی و ورزشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد. برج روشنایی در انواع مختلف و ارتفاع های مختلف طراحی و تولید می شود. در این مقاله شما را با کاربرد، اجزا، نحوه تولید و قیمت وانواع برج نوری وهمچنین نحوه ی قیمت گذاری و پارامتر های مهم تولید بیشتر آشنا میشویم
برج نوری سازه ایست متشکل از پایه، دکل، سبد، پروژکتور و اجزایی مانند نردبان یا الکتروموتور که روشنایی مورد نیاز فضاهای عمومی، پروژه های ساخت و ساز، فرودگاه ها، بیمارستان ها، زمین های ورزشی و پارک ها و …..را فراهم می کند.
برج نوری زمانی که روشنایی کافی در محیط وجود ندارد، نقش خود را بیشتر نشان می دهد. برای مثال، وقتی که نور طبیعی به اندازه کافی نیست، برج نوری با چراغ های قدرتمند خود می تواند شرایط ایمن را برای کار یا دیدارهای ورزشی فراهم کند. عکس برج نوری را در پایین مشاهده کنید
انواع برج نوری؛
بهطور کلی برج های نوری به ۳ دسته اصلی تقسیمبندی میشوند. نیاز کاربری مشخص میکند که از چه نوعی از محصول را انتخاب کنیم. به عنوان مثال: زمان کاری و اتمام پروژه محل نصب، مثلا کارگاه ساخت و ساز یا پروژه سینمایی یک نیاز موقت است و نمونه سیار انتخاب درست است. این طبقه بندیها هم خودشان شامل دستههای زیرمجموعه ای هستند که هر کدام را باهم بررسی میکنیم.
سبد (هد) ثابت (در ۲ نمونه بدون نردبان – با نردبان).
سبد (هد) متحرک (در ۲ نمونه دستی با وینچ و هندل – موتور برقی گیربکسی).
سیار با قابلیت جا به جایی محل نصب به مناطق مختلف.
سبد (هد – تاج) ثابت و متحرک
نمونهای که قابلیت جابهجایی محل نصب را ندارد، در ایران محبوب تر بوده و کارایی بیشتری را دارد. این نمونه به دو نوع سبد ثابت و سبد متحرک تقسیم میشود. سبد ثابتها معمولا در ارتفاع کم تر ساخته شده و در دو نمونه با نردبان و بدون نردبان ساخته میشوند. جهت عملیات تعمیر و نگهداری، یا از نردبان خود برج که مجهز به حفاظ ایمنی است باید استفاده کرد و یا از بالابر و جرثقیل برای صعود به بالا کمک گرفت. برج سبد ثابت معمولا وسعت نور کمتری دارد و در فضاهای شهری مانند: معابر، محوطه کارگاه، پارکینگهای فاقد سقف، ورودی هتلها و … قابل اجرا است.
مدل سبد متحرک بروزتر بوده و در دو نوع دستی و برقی ( موتور برقی) در بازار موجود است. در نوع متحرک، هد برج و فریم پروژکتورها، قابلیت حرکت در محور عمودی به بالا و پایین دارد. این تحرک سبد، در مدل دستی توسط وینچ و هندل دستی، به کمک نیروی انسانی و در مدل برقی به وسیله الکتروموتور و گیربکس انجام میشود. برجهای سبد متحرک در ارتفاعهای بالا ساخته میشوند و از نظر نوردهی، مکان وسیعی را پوشش میدهند. از مزایای نمونه سبد متحرک نسبت به ثابت، میتوانیم به: نصب تعداد بالاتر پروژکتور و تجهیزات روی هد و راحتیه بیشتر در تعمیر و نگهداری این نوع برج اشاره کنیم.
سیار و قابل حمل (Mobile Light Tower)
برج روشنایی سیار همانطور که از اسمش پیداست، ویژگی منحصر بهفردش قابل جابجا بودن آن است. دارای ژنراتور قابل حمل برای تولید برق است و ارتفاع آن از ۹ متر بالاتر نمی رود . این برجها وزش باد تا ۷۰ کیلومتر بر ساعت را تحمل کرده و معمولاً در محیطهایی که بهصورت اضطراری نیاز به روشنایی است، استفاده میشوند. برای مثال پس از وقوع حادثههایی نظیر زلزله، سیل، جهت روشنایی محل حادثه و امدادرسانی به مجروحان، پروژههای سینمایی، کارگاههای ساخت و ساز موقت، عملیات تعمیر در شب و بسیاری موارد دیگر، از برج سیار استفاده میشود.
برج نور تلسکوپی و استادیومی
برج نور را، بر اساس نوع سیستم پخش نور، میتوانیم به دو زیرشاخه جدید تقسیم کنیم. نوع تلسکوپی و استادیومی. نمونه تلسکوپی دارای هد گرد و دایرهای شکل است و برای نوردهی۳۶۰ درجه مناسب است. برج تلسکوپی میتواند در دو نوع ثابت و متحرک که بالاتر به ان ها اشاره کرده ایم تولید شود. موارد استفاده نوع تلسکوپی پارکها، فرودگاهها، میدانها و مراکز شهری و… است. نوع دیگری از برج روشنایی وجود دارد که تفاوت بسزایی در کاربرد دارد. این تفاوت، قابلیت انتشار نور بهصورت متمرکز است و استادیومها محل جولان این ابر قدرت نورپردازی است.
همچنین میتوان در ورزشگاهها، کارخانجات، اسکلهها و…نصب و استفاده شود. آیا تماشای مسابقات جذاب فوتبال در شب را بدون برج نوری استادیومی و در تاریکی مطلق میتوانید تصور کنید؟ این محصول پرقدرت به برگزاری هر چه بهتر مسابقات ورزشی در شب بسیار کمک کرده و به شدت محبوب است
پارامتر های مهم در تولید برج نوری؛
- محاسبه مقدار وزن قابل تحمل برای احداث برج بر روی زمین مورد نظر
- میزان سرعت وزش باد و نیروی وزش باد در مکان مورد نظر
- بررسی نوع و جنس خاک، و همچنین ساختار زمین از لحاظ سستی دانه بندی و….
- میزان گسل های موجود و یا زلزله خیز بودن منطقه به همراه سایر عوامل طبیعی دیگر
نحوه ی قیمت گذاری برج نوری ؛
قیمت گذاری برج نوری بستگی به نوع سازه و همچنیین میزان متعلقات سازه و نوع پوشش که اکثر اوقات از گالوانیزه ی گرم برای این امر استفاده میشود و همچنیین رنگ امیزی و اینکه سبد ثابت یا متحرک است یا میزان ورق فولادی استفاده شده در برج نوری دارد
مراحل تولید برج نوری ؛
برج نوری یا دکل روشنایی به علت ارتفاع زیاد به صورت قطعات در متراژ مشخصی تولید و در محل به وسیله جرثقیل بر روی هم سوار می شوند. این قطعات با توجه به ارتفاع دکل به متراژ ۶ متری تولید می شوند. با توجه به پایداری برج نوری در مناطق مختلف ضخامت پایه ها از پایین به بالا کمتر شده و ایستایی برج را تامین می کند. نحوه تولید برج نوری به این شکل سبب می شود تا برج در اثر عوامل محیطی مانند ضربه یا عوامل طبیعی مانند زلزله دچار لرزش نشود.
ورق هایی که برای تولید قطعات برج مورد استفاده قرار می گیرند به همان صورت که عنوان شد از پایین به بالا از ضخامت آنها کم می شود. ضخامت ورق ها باعث می شود تا پایه های برج در قسمت زیرین قوی تر بوده و در اثر عوامل مختلف دچار آسیب نشود. بعد از برشکاری ورق ها باید خمکاری این ورق ها انجام شود. برای خم کاری از دستگاه مخصوص این کار استفاده می شود. تعیین زاویه های دقیق باعث می شود تا قطعات بعد از تولید کاملا بر روی یکدیگر قرار گیرند و استحکام بیشتری ایجاد شود. قرارگیری لبه ها در کنار هم و جوشکاری این قسمت ها نیز مقاومت دکل روشنایی را بعد از تولید به دنبال دارد.
جوشکاری قطعات و نصب بیس پلیت ها
بعد از اتمام این مراحل نوبت به جوشکاری می رسد. برای این کار از دستگاه جوش خطی استفاده می شود. ایجاد چند دریچه برای عبور سیم های لامپ ها نیز در همین مرحله صورت می گیرد. در این قسمت همچنین تجهیزاتی مانند موتور، گیربکس و تابلو برق نیز قرار می گیرد. باید حتما بر روی این قسمت یک درب نصب شود تا از بروز حوادث احتمالی و سرقت این تجهیزات جلوگیری شود.
بعد از اتمام این مراحل نوبت به نصب بیس پلیت است. این قطعه در زمان نصب برج نوری به وسیله بولت ها به فونداسیون برج اتصال می یابد. نحوه تولید انواع برج نوری تا این مراحل به یک صورت است. اما قسمت هد برج در برج های مختلف متفاوت است. بسته به نوع هد که ثابت و یا متحرک باشد نحوه تولید انواع برج نوری متغیر است.
پوشش سطح بدنه و قطعات
بعد از اتمام نحوه تولید انواع برج نوری باید سطح بدنه و قطعات با پوشش مناسب پوشش دهی شود. این کار مانع از فرسودگی زودهنگام برج بعد از مدت کوتاهی خواهد شد. به علت قرارگیری برج نوری در فضای باز امکان آسیب دیدگی برج در اثر رطوبت بسیار زیاد است. به همین دلیل این برج ها به وسیله گالوانیزه گرم پوشش دهی می روند. این مرحله نیز بعد از اسید شویی قطعات انجام می شود تا این قطعات کاملا از آلودگی پاک شده و عمل گالوانیزاسیون به خوبی صورت پذیرد. ضخامت پوشش گالوانیزه در این مرحله می تواند تا حدود ۸۰۰ میکرون باشد. به همین دلیل بسته به منطقه نصب برج روشنایی از ضخامت های مختلف گالوانیزه جهت پوشش دهی در نحوه تولید انواع برج نوری استفاده می شود.
اجزای اصلی برج نورری
قطعات برج نوری
شرکت تینولایت با سال ها سابقه درخشان در زمینه تولید و عرضه انواع تجهیزات روشنایی از برترین تولید کنندگان و عرضه کنندگان انواع برج نوری در سراسر کشور می باشد ؛ شما مشتریان گرامی می توانید برای خرید و کسب اطلاعات بیشتر در باره انواع برج نوری ، قطعات برج نوری و نصب برج نوری با مشاورین ما در شرکت تینولایت تماس حاصل نمایید تا شما را در انتخاب بهترین برج نوری مناسب بودجه و محل مورد نظر نصب برج نوری راهنمایی نمایند.
برج نوری شامل چه قطعاتی می شود
شامل قطعاتی است که در تینولایت توسط پرسنل کارآزموده خط تولید و تحت نظارت مهندسینی مجرب مونتاژ و نصب می شوند این قطعات عبارت اند از:
ستون یا پایه برج نوری
این قطعه یکی ازاصلی ترین قطعات برج نوری بوده که باعث ایستایی و برپایی برج نوری می شود؛ ستون برج نوری از ورق های فولادی ST 37 تشکیل شده که به منظور جلوگیری از زنگ زدگی و خوردگی پوشش گالوانیزه گرم می گیرد این ورق ها به هم نصب و اورلپ می شوند.
میله برق گیر
میله برق گیر در برج های نوری در واقع کاربری همان میله های برق گیر در ساختمان ها و برج ها با ارتفاع زیاد را دارد و انرژی الکتریکی ناشی از صاعقه های خطرناگ را جذب و دفع می کند تا باعث محافظت از برج نوری گردد.
چراغ چشمک زن
چراغ چشم زن نیز یکی از قطعات برج های نوری بوده که همانند میله برق گیر در اکثر برج ها و ساختمان های با ارتفاع زیاد نیز نصب می گردد و باعث با نور های چشمک زن در شب به خلبانان اخطار و نشانه میدهد تا به برج نوری برخورد نکند.
سبد یا هد برج نوری
سبد یا هد برج نوری یک نوع نگهدارنده یا محفظه یرای نصب پروژکتور ها در بالی برج نوری می باشد که در انواع ثابت و متحرک ساخته و در انواع برج های نوری تلسکوپی و استادیومی نصب می گردد. هد های متحرک به علت تسهیل کار برای سرویس کاران برج نوری مورد استقبال قرار گرفته اند.
پروژکتور ها
یکی از اصلی ترین قطعات برج های نوری که روشنایی برج های نوری تامین می کند پروژکتور های برج نوری می باشند که در انواع مختلفو در شدت و کیفیت های روشنایی متفاوت برای انواع برج های نوری تلسکوپی و استادیومی تولید و ارائه می گردند.
تجهیزات برقی
این تجهیزات شامل قطعات و سیم کشی هایی می باشد که برق مورد نیاز برج های نوری را برای تولید روشنایی تامین می کند.
تجهیزات ضد سقوط
این تجهیزات شامل قطعات و وسایلی است که امنیت و ایستایی سبد برج نوری را تامین می کند تا رد صورت پاره شدن سیم بکس هد برج نوری سقوط نکند
چرخ و قرقره کابل و سیم بکسل
این قطعات از جنس پلیمر و آلومینیوم بوده و محور آن ها از جنس فولاد می باشد همچنین برای جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی این قطعات گالوانیزه می شوند تا مقاومت برج نوری بالاتر رود .
از دیگر قطعات برج نوری میتوان به گیر بکس و سیم متحرک و همچنین قفل و بازوه های کنترلی اشاره کرد .
برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره ی ۰۹۱۳۱۳۹۱۱۴۱ (یزدانی)تماس حاصل فرمایید